Brouwerij

1753 Het eerste document waaruit blijkt dat er een brouwerij gevestigd was in Cazeau dateert uit 17 oktober 1753. Daarin staat dat Jacques Descamps aan zijn zoon Nicolas Descamps zijn geboortehuis nalaat evenals een ander gebouw dat gebruikt wordt als cabaret en brouwerij. Het begin van een lange geschiedenis.
1760 De dochter van Nicolas Descamps huwde met Jacques Delecoeuillerie, die een zoon zou krijgen, Denis Delecoeuillerie, alleenstaand en zonder kinderen.
1856 In 1856 liet Denis de brouwerij over aan zijn neef, een jonge Fransman van 31 jaar, Jean-Baptiste Agache.
1892 Zijn twee kinderen, Arthur en Charles Agache, namen de brouwerij in 1892 over en ontwikkelden deze met nieuwe installaties en grotere commerciële ambities.
1914 Helaas werden ze in hun opgang gestuit door de Eerste Wereldoorlog. De kuipen werden stilgelegd en opgeëist door de Duitsers voor de wapenindustrie.
1918 Na de Wapenstilstand in 1918 ging de brouwerij in Cazeau samenwerken met twee andere plaatselijke brouwerijen om hun activiteiten opnieuw op te starten in de brouwerij Duchâtelet in Néchin.
1926 Pas in 1926 werd een nieuwe installatie in gebruik genomen in Cazeau. In die tijd nam één van de zonen van Charles, Maurice Agache, de leiding over de Brouwerij over.
1952 Na 26 jaar aan het hoofd van de brouwerij besloot hij in 1952 om te gaan genieten van wat welverdiende rust en gaf het roer over aan zijn tweede zoon, Jean Agache, samen met zijn broer Maurice Agache.De specialiteit van het huis was toen Cazbier, een amberkleurig biertje. Maar tijdens de periode na de oorlog wou het publiek liever de laaggegiste “pils” van de grotere industriële brouwerijen.
1969 In 1969 was de Brasserie de Cazeau nog de laatste actieve brouwerij in Doornik en omstreken. Zoals zoveel andere besloot men om de productie stop te zetten en bierhandel te worden voor de bieren van de andere, veel grotere brouwerijen.
2004 in 2004 zorgde Laurent Agache, burgerlijk bouwkundig ingenieur en tweede zoon van Jean, samen met zijn neef en vriend Quentin Mariage, scheikundig ingenieur, voor de heropstart van de brouwerij. Ze kochten samen wat tweedehands materiaal en restaureerden de brouwerij. Ze stelden dan het recept op punt voor hun eerste bier, de Tournay Blonde. Op 1 mei 2004 was het eerste biertje een feit.
2006 Sinds 2006 ontwikkelt Laurent Agache met de hulp van Martin Foré het gamma van de brouwerij. In oktober 2006 werd de Tournay de Noël geboren.
2007 In maart 2007 werd de Tournay Noire voor het eerst geschonken. Dit bier werd tweemaal bekroond als beste Belgische stout van Wallonië (in 2012 en 2014).
2008 De Saison Cazeau, die in juni 2008 ontwikkeld werd, kreeg in 2013 de gouden medaille tijdens de Brussels Beer Challenge.
2012 In april 2012 vervolledigde de Tournay Triple het gamma.